Τα αρώματα στο φλιτζάνι σας

Ένα φλιτζάνι καφέ είναι η κατάληξη μιας μακράς διαδρομής – από τη γη στον παραγωγό, στον ειδικό καβουρδίσματος και, τέλος, στα χέρια σας που αναμένουν ανυπόμονα. Κάθε βήμα έχει τη σημασία του για τον προσδιορισμό της γεύσης του καφέ. Κάντε ξανά τη διαδρομή μαζί μας για να δείτε πώς η Starbucks εξασφαλίζει ότι ο καφές σας θα είναι το καλύτερο φλιτζάνι που γευτήκατε ποτέ.

Καβούρδισμα

Coffee roaster examines beans during roasting process

Το Starbucks Roast® είναι κάτι παραπάνω από άρωμα – είναι μια φιλοσοφία που έχει να κάνει με το πώς βοηθάμε κάθε κόκκο να απελευθερώσει όλα τα χαρακτηριστικά του.

Οι πρώτες μας απόπειρες στο καβούρδισμα του καφέ χρονολογούνται στο 1971 και ήταν ο τρόπος που προσεγγίσαμε την τέχνη μας που οδήγησε στο να αγαπήσουν την Starbucks τόσοι πολλοί, εκείνα τα πρώτα χρόνια. Ο καφές μας ξεχώρισε όχι μόνο επειδή ήταν πιο σκούρος, αλλά και επειδή είχε περισσότερα αρώματα.

Ο καφές χάνει την υγρασία του και μειώνεται το βάρος του όταν καβουρδίζεται, δηλαδή το προϊόν που πωλείται μετά το καβούρδισμα είναι λιγότερο. Μια λίβρα καφέ χάνει περίπου το 10 με 14% από το βάρος της στο στάδιο της επεξεργασίας από μια εταιρεία καβουρδίσματος του εμπορίου. Το καβούρδισμά μας διαρκεί ελαφρώς περισσότερο, ώστε να αναδεικνύονται περισσότερα αρώματα. Κατά την επεξεργασία αυτή, χάνεται το 18 με 25% του βάρους του καφέ, αλλά η διαφορά στη γεύση το αξίζει.

Η μετατροπή ξεκινά με τη θέρμανση των πράσινων κόκκων καφέ σε ένα μεγάλο περιστρεφόμενο τύμπανο. Μετά από 5 με 7 λεπτά εντατικής θέρμανσης, οι κόκκοι αποκτούν κίτρινο χρώμα και μυρίζουν ελαφρώς σαν το ποπκόρν. Στη συνέχεια, έρχεται το “πρώτο σκάσιμο” – οι κόκκοι διπλασιάζονται σε μέγεθος, κροταλίζοντας καθώς μεγαλώνουν. Το χρώμα τους είναι πλέον ανοιχτό καφέ. Αν σταματούσατε σε αυτό το σημείο την επεξεργασία για να δοκιμάσετε τον καφέ, θα γευόσασταν τις ξινές, μονοδιάστατες νότες των αρωμάτων. Τα πιο σύνθετα, πανέμορφα αρώματα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα.

Μετά από 10 λεπτά καβουρδίσματος, οι κόκκοι αποκτούν ένα ομοιόμορφο καφέ χρώμα και αρχίζουν να αναδύονται έλαια από την επιφάνειά τους. Κάποια στιγμή, μεταξύ του 11ου και του 15ου λεπτού (διαφέρει για κάθε καφέ), οι κόκκοι αρχίζουν να αναπτύσσουν τις πλήρεις αρωματικές τους δυνατότητες. Το “δεύτερο σκάσιμο” σηματοδοτεί ότι η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Καθώς οι κόκκοι απελευθερώνονται στο δίσκο για να κρυώσουν, η μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ πλημμυρίζει τον αέρα, μαζί με τον ήχο του “δεύτερου σκασίματος.”

Ανάμειξη

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνουμε περισσότερο σε αυτήν τη δουλειά είναι ότι σας προσφέρουμε εκπληκτικούς καφέδες από όλο τον κόσμο.

Ορισμένους τους παρουσιάζουμε ως καφέδες από μία περιοχή προέλευσης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα αρώματα που συναντώνται αποκλειστικά στη γενέτειρά τους – θα τα δούμε παρακάτω. Τους υπόλοιπους τους χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε καταπληκτικά χαρμάνια.

Στην Starbucks, μπορεί να δημιουργήσουμε το χαρμάνι ενός καφέ για να αναδείξουμε μια συγκεκριμένη περιοχή παραγωγής. Το House Blend, για παράδειγμα, συνδυάζει τρεις καταπληκτικούς καφέδες από τη Λατινική Αμερική σε μία παρασκευή η οποία αναδεικνύει τις καλύτερες ιδιότητες κάθε περιοχής: δυνατά, ξεκάθαρα, ισορροπημένα αρώματα. Το Gazebo Blend® είναι χαρακτηριστικό των αφρικανικών καφέδων – με έντονη γεύση, νότες εσπεριδοειδών και ενδείκνυται παγωμένος.

Εναλλακτικά, μπορεί να δημιουργούμε χαρμάνια από κόκκους που προέρχονται από ξεχωριστές περιοχές καλλιέργειας για να αναδείξουμε τις αλληλεπιδράσεις των αρωμάτων και των γεύσεων. Χαρμάνια όπως τα Caffè Verona®, Gold Coast Blend® και Starbucks® Christmas Blend, συνδυάζουν τα σύνθετα αρώματα που δεν χαρακτηρίζουν τους καφέδες από μία περιοχή προέλευσης.

Προμήθεια

Two farmers near harvested coffee cherries

Για έναν καφέ Starbucks® χρειάζεται να εξασφαλιστεί ένας ιδιαίτερος κόκκος. Δοκιμάζουμε πάνω από 150.000 φλιτζάνια το χρόνο, αναζητώντας τους καλύτερους δυνατούς καφέδες arabica. Στο τέλος, μόνο περίπου το 3% των κόκκων παγκοσμίως καταλήγει σε ένα σακουλάκι καφέ της εταιρείας μας.

Οι αγοραστές καφέδων Starbucks αφιερώνουν περίπου 18 εβδομάδες κάθε χρόνο για να επισκεφθούν παραγωγούς και προμηθευτές καφέ. Αυτές οι σχέσεις είναι κρίσιμες για τη μελλοντική επιτυχία μας – εδραιώνουν το ρόλο μας ως ηγέτες στην ποιότητα και εξελίσσονται σε όλα τα επίπεδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν στον καφέ. Λόγω ακριβώς αυτών των σχέσεων μπορεί η Starbucks να εξασφαλίζει την πρώτη επιλογή σε ορισμένες από τις καλύτερες σοδειές καφέ στον κόσμο. Πολλές από τις συνεργασίες μας με παραγωγούς και προμηθευτές ξεπερνούν τα 20 χρόνια.

Αυτές οι σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Κατά την αναζήτηση για την αγορά του καλύτερου καφέ στον κόσμο, η Starbucks συνεργάζεται με τους παραγωγούς προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην αγοράς του καφέ arabica. Για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της Starbucks, πρέπει να στεφθούν με επιτυχία και οι προσπάθειες των παραγωγών. Ανατρέξτε στην ενότητα Ευθύνη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιχειρηματικές μεθόδους που ακολουθούμε.

Καλλιέργεια

World map highlighting coffee growing regions

Καθώς δοκιμάζουμε γουλιές καφέ στο δωμάτιο γευσιγνωσίας, αναζητάμε τον τέλειο συνδυασμό κλίματος, εδάφους, υψομέτρου και γεωργικών πρακτικών για την παρασκευή του ιδανικού καφέ.

Καθώς δοκιμάζουμε καφέδες, αναρωτιόμαστε το εξής: Ποιοι καφέδες από μια δεδομένη περιοχή αντιπροσωπεύουν καλύτερα τον τέλειο συνδυασμό κλίματος και εξειδικευμένης γεωργικής πρακτικής; Αναζητούμε αδιαμφισβήτητα τοπικά αρώματα, αυτό που ένας Γάλλος οινοποιός θα ονόμαζε goût de terroir, τη “γεύση του τόπου.”

Οι καφέδες από καθεμία από τις τρεις βασικές περιοχές καλλιέργειας του πλανήτη έχουν διακριτά χαρακτηριστικά:

  • Οι καφέδες της Λατινικής Αμερικής τείνουν να έχουν μια ξεκάθαρη, οικεία και φιλική γεύση, με αρώματα που φέρνουν στο νου ξηρούς καρπούς ή κακάο.
  • Οι καφέδες από την Αφρική και τις Αραβικές χώρες είναι εξαιρετικοί και δελεαστικοί, με αρώματα λουλουδιών και γεύσεις μούρων και εσπεριδοειδών.
  • Οι καφέδες από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού τείνουν να έχουν τολμηρή και δυναμική γεύση, γεμάτο σώμα και γήινα αρώματα με νότες βοτάνων.

Όλοι οι καφέδες από μία περιοχή προέλευσης που προσφέρουμε αναδεικνύουν τα καλύτερα αρώματα των χαρακτηριστικών της περιοχής τους. Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε ένα φλιτζάνι καφέ.